Breaking

Monday, August 31, 2020

Meh Buat Simbol Kecil


Assalamualaikum dan Salam Sayang

Cikgu  nak kongsi  tips macam mana nak buat nombor dua (2) kecik… apa tu..dua kecil..hmmm..Ramai yg dah tau kot

Haaa ..macam ni ha .. >> ² <<..Contohnya budak²,macam²,kanak²…tu le dia
Boleh digunakan untuk kata ganda seperti kadang², orang² dan lain² lagi
Ini boleh  menjimatkan aksara dan masa yang digunakan dalam penulisan  kita sehari².

Caranya macam ni …(untuk desktop PC)
1.Tekan butang Alt pada keyboard dan jgn lepas (hold)
2.Lepas tu tekan 253 kat numlock macam yang ditunjukkan dalam gambr kat bawah






Untuk notebook Kita kena aktifkan dulu numlock. Caranya, tekan dan hold butang Function (Fn) dan tekan butang NumLk. Pastu bolehla korang buat nombor 2 kecik macam kat atas (Alt + 253).



11 comments: