Breaking

Sunday, August 2, 2020

Iktibar Daripada Seekor Cicak

Pinjam gambar Google


Assalammualaikum Dan Salam Sayang

Dia makan serangga yang terbang. Tapi dia sendiri tidak boleh terbang. Kalau ikut hukum akal, dia akan mati tak makan. Tapi rezekinya tetap ada. Serangga yang menjadi makanannya akan terbang berhampiran dengannya sehingga dia boleh menangkapnya. Siapakah yang merencanakan supaya serangga itu terbang mendekati cicak itu sedangkan dunia ini luas terbentang untuk mereka bebas terbang. Allah yang menjadikan cicak dan Allah menjamin rezekinya. Allah maha besar rahmatNya dengan tidak membiarkan dia mati kelaparan.

Selanjutnya kalau kita fikirkan cara hidup cicak ini lagi menakjubkan kita akan kebijaksanaan dan kesempurnaan ciptaan Allah. Dia berjalan dengan belakang ke bawah dan kaki ke atas. Dia tak pernah terjatuh, kecuali sudah sampai ajalnya. Sedangkan kita yang berjalan tegak di atas muka bumi ini entah berapa kali tersembam.

Lihat pula kejadian fizikal dia. Ekornya boleh putus tanpa memudaratkan dia. Kalau kaki kita putus macam tu, mungkin tiga bulan menjadi penunggu hospital. Subhanallah.

7 comments:

  1. Renungan.
    Benci cicak dalam rumah.

    ReplyDelete
  2. saya geli tengok cicak. gemuk2 kat garaj rumah

    ReplyDelete
  3. M. Nasir kata, betul kata cicak

    ReplyDelete
  4. cicak ni jahat sebab tahinya banyak atas lantai. geram tul!

    ReplyDelete
  5. cicak itu sebenarnya sunat untuk dibunuh, ada kisahnya di jaman rosululloh karena sudah memberitahu musuh saat rosululloh bersembunyi
    silahkan search lagi di google takutnya saya salah

    ReplyDelete
  6. alamak !! saya nampak bayang dia jaaaa jadi x keruan da..
    tapi bab rezeki tu saya setuju. Allah dah rencanakan da. setiap ciptaanNya ada
    bahagian rezeki masing2..

    ReplyDelete
  7. setiap ciptaan-Nya ada kelebihan dan kekurangan...

    ReplyDelete